Chiptuning vagy TuningBox ?

 

Ez a kérdés gyakran felmerül azokban,akik az elektronikus teljesítmény növelésén gondolkoznak.
Ezzel a rövid tájékoztatóval szeretnénk segítséget nyújtani a tájékozódáshoz.

Mi a különbség?

A Tuningboxokműködési lényege,hogy a vezérlőegységet " csapják be " valamely érzékelő paraméter megváltoztatásával és a vezérlőegység erre válaszul megnőveli a befecskendezési időt,így többlet üzemanyagot juttat a motorba.Egyéb paraméterek változatlanul maradnak.Az optimális kiasználhatóság csak az egyéb paraméterek megváltoztatásával érhetők el,melyre a Box nem képes. .

A szükséges egyéb korrekciók,mint töltőnyomás,elő-,utóbfecskendezés,vagy benzines típusoknál az előgyújtás és egyéb értékek beállítása és ezen értékek összehangolására a TuninBoxok nem képesek.

Egy adott üzemállapothoz tartozó megfelelő adatok,megfelelő időben való eléréséhez csak a vezérlőegység átprogramozásával,"Chiptuninggal" lehetséges.

Chiptuning / ECO-Tuningsorán a vezérlőegységben tárolt jellegfelületek lesznek módosítva a kívánt hatás eléréséhez. Minden érték megfelelően illeszthető az adott üzemállapothoz.Ezzel a módszerrel jóval kedvezőbb hatás érhető el ( nagyobb teljesítmény-kisebb fogyasztás ) ,pontosabb és ami nagyon fontos,hogy minden a vezérlőegység kontrolljával történik.

Röviden

A TuningBoxok egy valós értéket " csalnak el " a többlet üzemanyag eléréséhez,egyéb értékek változatlanok maradnak,a Chiptuningnál ezzel ellentétben az adott üzemállapothoz illesztett programok kerülnek kiolvasásra a vezérlőegység teljes felügyelete alatt .

Melyiket?

Természetesn az ismertetőből egyértelműen kiderül,hogy a chiptuning vagyis a vezérlőegység átprogramozása a javasoltabb megoldás.Azonban léteznek típusok főleg a JAPÁN autók között ( de egyéb típusoknál is előfordul ),melyeknél ez technikailag nem megoldható a vezérlőegység felépítése miatt.Ezekben az esetekben kompromisszumként alkalmazható az "intelligens TuningBox".Természetesen az " intelligens Boxot" ilyenkor is szakemberhez kell vinni,hogy a lehető legjobban az autóhoz igazítsa a TuningBoxot.

Ami NEM ajánlott!

A "nem intelligens Boxok" melyek egyáltalán nem állíthatóak ( ilyenek pl.: a hőmérséklet,vagy a CR rendszereknél a nyomás jealdóra kötött egyszerű ellenállás Boxok ) kifejezetten NEM ajánlottak!!! Ezek a "készülékek" durván becsapják a vezérlőegységet és üzemálapottól függetlenül "ömlik" az üzemanyag a motorba.